středa 26. srpna 2009

Zajimavosti z konference

Konference trvala celkem osm dni, a byla vlastne docela zajimava. Plna protikladu. Nekdy jsem se hrozne nudila, a nekdy fakt dobre bavila. Nekdy jsem ti lidi fakt zrala a nekdy bych je vystrelila na mesic. A i struktura ucastniku byla dost nevyvazena - od 17 lete korejske stredoskolacky po tricetilete lidi, co uz par let delaji v oboru a jsou profesionalove a maji k tematu co rict. Nekde mezi tim dalsi lide z Evropy a Asie, kteri jsou v poslednim nebo predposledni roce studia prav, zahranicnich vztahu nebo ekonomie, hodne cestovali, maji dobrou anglictinu a chteli se proste podivat na mezinarodni, docela financne nenarocnou akci do Jizni Koreje. Tech byla asi vetsina. Bydleli jsme uprosted niceho v youth centru, spali na zemi, to uz jsem psala, jidlo bylo dobre, korejske s obcasnym pokusem prispet necim evropskym. Ale porad evropske snidane, sve prvni korejske snidane se fakt bojim.
Vypichnu par zazitku z konference, ktere bych si rada pamatovala pro budoucnost, asi to tak zabavne pro vas nebude, nevim.

East European Girls - devceta z vychodni Evropy - bylo nas tam nekolik, pridali jsme k tomu i Finsko, a bylo videt, ze si mame co rict, ze mame neco spolecnyho. Pina ze Slovinska, Irina a Galina z Estonska, Louisa z Malty, Liisa z Finska. A ja z Ceska. Lenka, druha Ceska, tam mela boyfrienda Marka a moc se nedruzili. Predevsim s Galinou sem si uzila zabavu, kdyz chtela vyvolat z nudy bouri ve sklenici vody a divila se, kdyz se ji to povedlo a ten Korejec, na kteryho delala oci se do ni zblaznil tak, ze ji koupil darek na odjezd a verejne pri rozlucce prohlasil, ze by si ji chtel v Koreji nechat a pripadne i se s ni ozenit. Chytrej kluk, porad nemuzu verit tomu, ze si nedelal vlastne z Galky srandu.

Profici - bylo jich tam nekolik, Roshni, ktera zije ve Svycarsku, puvodem je Indka a trvaly bydliste ma v Keni, pracuje v Zeneve, jeste nekolik mladsich lidi s praci v NGO - nevladnich organizacich - jako Stephany, pak samozrejme Richard a Allan, polocinani polobriti, Richard pracuje v Cine pro firmu, ktera dela poradenstvi v oblasti emisi CO2, Allan spis do politiky, chytry kluci, hodne svoji, ale dalo se s nima mluvit a hodne prispeli tomu, ze konference mela nejaky smysl i z hlediska naplne.

Korean cutties - korejsky holcicky, ze kterejch byli bili kluci uplne na vetvi. Hezounky, tmavovlasy, stihly, hrozne detinsky obleceny, tricka s potiskama a tak. Gin-A, Mi-Kyoung, Mal-Son, Jae-Youn byly moje oblibenkyne. Chytre, s dobrou anglictinou. Prekvapovalo me, ze tyhle krehotinku chodili spat jeste pozdeji nez ja a presto to celkem zvladali, tj 3 hodiny spanku denne.

Roof game - banda Evropanu se slezla na strese a hrala hry... typu "nikdy jsem nedelala to a to" a pokud to neni pravda, musis se napit. Nebo flaska typem vadi nevadi. Achjo. Korejsky byly taky hrozne hravy, hrali jsme hod botou, verzi hry na mrazika, ruzne tleskaci hry... ale tady k te hre na strese se vzdycky nejaka pridala a za 10 minut utekla. Fakt je tady jina moralka, je to tu mnohem nevinnejsi, sex az po svatbe, drogy jsou zalezitost umelecke a bohemske sfery, skoro nikdo nekouri, jen piji soju :-)

Sucha konference - ani na parties, jako uvodni a zaverecne, nebylo krom vody nic k piti. To by se v Cechach proste nestalo! Vsichni Evropani sileli z toho, jak je to suchy, a po prestehovani do Goesanu jsme ukecali, aby ten mistni kramek kvuli nam vzdycky na pul hodiny otevreli, abychom si nakoupili na noc a nechodili v jedenact spat. Soju za 1200W, pivo plechovka za 2000W, takze jsme si na soju zvykly rychle.

Field Survey Presentation - vzali nas do Namjido a do tech mokradu, to jsem uz psala, a pak jsme meli pulden na to, udelat nejakou prezentaci. Cokoliv ekologickyho, k cemu nas to inpirovalo. 5 min powerpoint a 5 min video. Udelali jsme neco na tema problematiky tezby lesu a vyuziti pudy v destnejch pralesech a natocili super video, kde mame farmare, rasta farmare (ja), kravu, opici, slona, zabu a racoona (myval! - do ted jsem nevedela, co to je za zviratko :-))) a predevsim ducha Michaela Jacksona, reziroval to prdlej American a fakt jsme si nataceni hrozne uzili. Tolik jsem se dlouho nenasmala. Doufam, ze se to dostane na youtube.

Mock Court - neboli falesny soud. Ve dvou skupinach po 60 jsme se rozdelili na role, soudce, obzalova, advokat obzaloby, obvineny, advokat obvineneho, svedci obou stran, porota, to byl ten zbytek lidi. Ja jsem skoncila jako chudak medved vyhnany ze sveho destneho pralesa. Fakt jsem si to uzila, dobre advokatum nahravala, emotivne hrala, dostala pochvalu a doporuceni vystudovat prava. Ja myslim, ze spis herectvi. Bohuzel i tak jsme jako obhajci nevykaceni pralesa prohrali, 13:19 na hlasy poroty. Egyptan, ktery soudu predsedal, dostal prezdivku Obama a to se s nim vezlo zbytek doby. Me nektery korejci rikali Bear girl nebo lady/brown bear :-D Ano, jestli se vam z predchozich dvou aktivit zdalo, ze je to takovej lepsi detskej tabor, tak mate pravdu. Proto jsem taky litovala ty chudaky profiky, ktere tam pozvali a prijali jako obyc ucastniky. Ale musim podotknout, ze v kazdem soudu byl jeden pravnik, takze se drzelo dekorum, namitky, povstavani a tak.

Experience Ecology system of Korea - hahaaa, myslela jsem, ze to bude nejaka prezentace, pak, ze to bude aspon vylet do okolniho narodniho parku, ze ktereho jsme nevideli ani kousicek, ale ne - mistni nove zalozena totalne posh univerzita nas pozvala se okoupat do jejich luxusniho bazenu. K tomu jeste horky lazne, vnejsi bazen, vnitrni bazen teplounka 50m, 7 dulkovy hriste na golf, umely skaly, altanky... a velikanska skola, ve ktery prvni roku bude jen asi 150 studentu. A taky uzasny vlastni muzeum. Neverila jsem vlastnim ocim, ale kdyz jsem se zeptala, potvrdili mi, ze vsechno ve vitrinach je pravy. Vsechno pred nima evidentni fake. Takze velkej bodhisatva z kovu 6-7stoleti, velka kovova hlava budhy 12 stoleni, a spousta uzasnyho porcelanu a tak... jen ta evropska krestanska expozice a americani s modelama aut byly fakt funny.
Kouknete sem - pro predstavu, jak je to tam zazobany - http://eng.jwu.ac.kr/menu.do?key=7# - ale ten vyhled hluboko do udoli ten to nezachyti....

Group discussions and General Assembly - to byl vlastne hlavni duvod cele te veci. Napsat deklaraci, ktera by rikala, co my, mezinarodni mladez, chceme. Takze jsme meli diskusi, ale nikdo nam uz poradne nevysvetlil, jak bude pouzita. A pak najednou zbejvali tri hodiny do konce terminu a zacatku general assembly a deklarace byla sbirka kecu z notebooku 9 skupin, do kterych jsme se rozdelili. Bohuzel jsem byla chairman, tj predseda jedne skupiny, ktera se soustredila na to, co by vlada mela udelat za ucelem zlepseni situace v oblasti zmeny podnebi, takze jsem nemela ani volne odpoledne a potila text a pak si general assembly odsedela a castecne i odmluvila na podiu. Ona je aktivni ucast casto lepsi, nez pasivni sezeni, ale mela jsem toho dost. Dopsali jsme v pul jedny rano, posledni tri mohykani, co zbyli a zapracovali komentare z General Assembly.

Night of IYF - to je zkratka konference. Celej vecer - teda 2h - plne prestaveni a vystoupeni ucastniku. Nakonec to melo mnohem vetsi stavu, nez jsem cekala. Korejsky tradicni tanec, potom diskotanecek od Korejek, 99 lufbalons a skakani v pytlich od Nemcu, uzasnej prednes Rihanny tou cernoskou Kelleko z fotky z minuleho blogu, japonsky tanecek na pisnicku Poyo, tatrubka to urcite najde, mam z toho usniho cerva, tak to hledat nehodlam, singapursky dve pisnicky, jedna tradicni a jedna moderni, solo tanec od Indicke ucastnice, a na zaver ty uzasne bubny, o kterych jsem uz psala. Pak pul hodiny diskoteka na podiu, tak byli lidi ve varu, ale pak zase obvykly suchanci s nakupem v obchode a bez hudby. Ale i tak to ty Asiati fakt umeli rozbalit, moc chvalim!

Tak to by uz ke konferenci stacilo, ted jsem dluzna uz jen 2 dny v Soulu, protoze jsme v pondeli rano odjeli z Geosanu, meli pul den volno, navstivili ten palac z fotky a dali si skvelej obed z fotky, precetli a vyhlasili deklaraci, udelali si vzpominkovou slideshow a povidani o nejlepsich zazitcich, podepisovani tricek a dalsi kalba do rana, protoze vsude jsou ty maly obchudky, vecerky, co nikdy nezaviraji, kde maji soju a jine dobroty, takze jsem ve tri rano na jednu mladickou korejku co se prisla podivat, co to tam za divne lidi pari, cestou z vlastni kalby, zkousela moje korejske fraze - rozumela!! a rikala, ze jsem prvni Evropanka, se kterou v zivote mluvi, nabizela vsem porad soju (Ahoj Ajko!), zabehla za casti bandy do nurebanu a dokalila do svetla na terase hotelu. Nahodim nejake fotky, abyste videli, jak byla ta konference formalni v porovnani k obsahu. Ale jste si dovolim pridat jednu historku z farewell parby:
Sedeli jsme pred hospudkou jmenem Bier Camp, pili pivo z meganadob, do kterych to natoci a ty si sam rozlevas, stejne je to takova voda, ze to vlastne nevadi,no a bylo nas asi 30, tak jsme trochu hluceli. A nekdo od naproti na nas zavolal policii, jednoho kluka na motorce. Dal nam lhutu, 30 minut na dopiti, a pak sup pryc. Byly tak dve v noci. Ale bylo na nem videt, ze ma radost z interakce s cizincema, proste jsou z toho detinsky nadseny. Jinak by nedovolil Roshni, ktera je do motorek, aby na tu policejni motorku vlezla. Ale on ji to dovolil!!! Jenze jak uz bylo pozde a Roshni unavena, spadla i s motorkou naplacato a ulomila mu zrcatko. Vsichni jsme smichy hryzali stul, ale nikdo si nedovolil vydat ani hlasek. Podala mu to zlomeny zrcatko, majitelka nas zacala brutalne vyhazovat a my se radsi fakt zpakovali a chudak policajt odjel... ale husta chvilka to byla, kdyz jsme nevedeli, jestli policajt bude se smat nebo brecet...

Tak, a zejtra dopisu Soul, mozna... dobrou, je trictvrte na dvanact!

3 komentáře:

  1. tak to sem se nasmala...chudak cajt...Zni to celkem jako velmi povedenej dlouhej vecitek. jen si teda neumim predstvit jak se bavi, kdyz jsou u suchanku, Teda jako je mi jasny, ze to bez alkoholu jde taky,ale jakoze ani prilezitostne, to je mi divny. Jsou to takovy strasni poctivaci, ne?
    Hezky psani, moc.

    OdpovědětVymazat
  2. neee, oni pijou, organizatori to udelali suchy. A Korejci klidne dal hazeli botama, zatimco Evropa a USA se vzbourili. Jsou slusnejsi, ale normalni.

    OdpovědětVymazat