středa 26. srpna 2009

Kulturni okenko

Protoze se me ptate, co je jake tady, tak napisu prece jen nejake kulturni okenko :-D

Hangul - je fakt chytry pismo. Hlaskovy, ale sklada se to do znaku, ktere na prvni pohled od japonskych nebo cinskych nerozeznate. Da se to cist podobne tezko jako azbuka, uz jsem se neco naucila, ale porad jeste nectu plynne, samozrejme. Jsou tu lehci a tezsi znaky, uz poznam zakladni jidla, vodu, a takovy veci.


Jazyk - korejstina ma svoje jednoduchy a tezky slova, neco je zabava a neco proste nevyslovitelny. Takze se umim predstavit, rict si o vodu, ryzi, jidlo, pozdravit, podekovat, ale tim to zatim vadne. Ambice se opravdu naucit nemam, ale jeste bych to chtela zlepsit, aspon o cislovky a ptani se na cenu a vek, protoze ten je v Koreji dulezitej. Vice nize.

Annyong haseyo - pozdrav, obsahuje i dotaz jak se mate

Gamsahamnida - dekuji

Mul chuseyo - vodu, prosim

Bap - ryze

Jo irumun Kamila imnida - Jmenuji se Kamila

Vsechno ctete po anglicku, j je dz, ch je c s hackem.

Voda - je zakladni piti, k jidlu se nic jineho nepodava, bud je balena ve velkych znovunaplnitelnych barelech nebo filtrovana. Je samozrejme zadarmo, vsude. V restauraci je uplne normalni si naplnit vlastni lahev. Jestli si date neco jineho k piti se ani neptaji. Hodne se tu rozlisuji mista, kam se chodi jist a kam pit. Kde se pije maji taky jidla, ale drahy a je zvykem objednat alespon jeden talir pro spolecnost, ale cena je 2-3 nasobna nez jednoduchy menicko k obedu.

Zachody - cisty, vsude, zadarmo. Jen papir si noste vlastni. Kdyz jsem rekla Korejkam, ze v zapadni Evrope daji za vycurani Euro a prepocitala jsem to na wony, tak sly uplne do kolen. Neverili mi proste. U nich je to samozrejmost. Nechapou, ze se muze platit za obycejnou vodu a zachody. No je to fakt velmi prijemna samozrejmost.

Dve ruce a korejska zdvorilost - jsou situace, kde se fakt hodi znat korejskou etiku. Korejska mladez mezi ssebou se chova divoce jako evropska a klidne po sobe hodi lahev, ale kdyz nejak interaguji se starsim cloveke, vyzaduje se starosvetska zdvorilost, mirna uklona, podavani a prijimani veci striktne obema rukama. Pokud tou druhou nedosahnete nebo to neni prakticke, tak si tu prvni tou druhou pridrzite, nekde jako nad loktem. To svuj ucel plni. Vizitka nebo darek i od blizkeho cloveka se prijima stene, s uklonou a dvema rukama, i mezi mladezi.

Jidlo - je dobry, palivy, zakladem skoro vseho je ryze, hodne veproveho a hoveziho, hodne nakladane zeleniny a morskych ras, ale skoro zadna cerstva, hodne velky husty polivky. Vzdy kimchi, ale i spousta jinech nakladanin. Dneska jsem dvakrat mela novinku, vypadalo to jako hodne palivy berani rohy nalozeny do mekkoucka v rybi omacce s malilinkatanejma susenejma rybickama. K piti, jak jsem psala, jen voda, ale kdyz se vas po zaplaceni uctu ptaji, jestli si date kafe nebo caj, tak to je zadarmo a vetsinou studene, protoze tak se to tu pije a studene napoje jsou dokonce drazsi nez teple...

Pocasi - je tu teplo a vlhko. Kdyz jsem vylezla z letiste, byl to sok jako v Miami. Ale zimy jsou chladny a se snehem. Tricitky, prudky slunce, tyden neprselo ale dva dny za sebou ted byly prudke odpoledni slejvaky, ktere splachly cele mesto a zpusobili lokalni megalouze, az skoro zaplavy. Tesim se na krasne podzimni jasne dny, ale nad Soulem skoro nikdy ciste nebe neni, je to mega metropole.

Metro - je trochu sileny a vyzaduje soustredeni. Ale vlastne pak je velmi snadny a komfortni. Cena za listek je 1000Wonu bez prepaid karticky, koupite si v automatu listek, na nej je zaloha 500W, kdyz dojedete, vratite ho do masiny a vypadne vam zaloha. Je to takova poplastovana karticka kvality napriklad skypasu. Ja jsem si uz koupila elektronickou penezenku, neco jako malou kreditku, jednak je na to 10 procent sleva a pak je to taky komfortnejsi, jen mavnes u turniketu a ono si to uz spocita, kolik to ma sebrat penez. Metro je dobre dimenzovany, jezdi casto, nebejva silene narvany, ale jednou jsem se sotva vesla, je sirsi nez cesky, klimatizovany, a vsechny napisy i hlaseni jsou i v anglictine.

PC bangy - bang je korejskej fenomen, znamena mistnost, predpokladam. DVD bang na soukrome koukani na filmy nebo jine aktivity, Nurebang je korejske soukrome karaoke, pak jsou nejake dalsi bangy a hodne castej je PC bang, velka herna plna pocitacovej zavislaku a nekolika lidi, co potrebuji internet. Vetsinou to vedou nejaky mlady kluci, ktery jsou uplne hrozne vysmaty, kdyz tam prijde bila holka. Je to levny, 1000W za hodinu, tj 15kc, nabuseny pocitace, usb i repraky, sirokouhly monitory, fakt komfortni. Takze vzdycky staci koukat nahoru, kde jsou levnejsi najmy, kde bude cedule PC bang treti patro nebo tak neco.

Gingko - je vsude. Jednou sem koukala na zem, videla list, koukla nahoru, a jsou vsude. Pro nas, kde je tehle krasnejch stromu pomalu, to je fakt nezvyklej pohled. Vali ze na zemi jako u nas javorovy listy. Vestina aleji je ginkgo, asi je odolny ke smogu, a jeste jeden jinej strom, kterej neznam...

A zadny obrazky tentokrat a jsem zvedava, kdo to opet docte az sem :-D

3 komentáře:

  1. JA TO DOCETLA ASTRASNE SE MI TAM LIBI. SAKRA, ZE JA SE NEVLEZLA DO TY KROSNY. a rto tam bloudis mestem sama nebo ses sprahla s nejakyma mistankama. jen to jidlo bych asi nemusela teda. jedla sem 14 dni kuchyn ala govinda a lezlo mi to z usi pak uz. takze good luck. Ta zeme je vyspela daleko vic nez jsem cekala a ze jsem cekala celkem dost. dokonce uy i ty internety tam maji....

    OdpovědětVymazat
  2. lol. Jidlo je bajecny. Sama, dneska jsem potkala dva lidi z konference, zitra nekoho pres CS. Ted dopisuju konferenci, pak napisu Soul, jo?

    OdpovědětVymazat